nn

Припинення поставок на КрАЗ російської сировини і комплектуючих не позначиться на виконанні контрактів і договорів

31 березня, 2015

Останнім часом низкою російських і українських ЗМІ тиражується інформація про нібито проблеми з випуском автомобілів, що поставляються ПАТ «АвтоКрАЗ» в армію України та за іншими зовнішньоекономічними контрактами. Журналісти це пов'язують з припиненням поставок в Україну російських комплектуючих.

«АвтоКрАЗ» інформує громадськість про те, що з 2014 року підприємство переорієнтувалося на постачальників європейських країн і СНД, а також слідує курсом імпортозаміщення. Той об'єм двигунів, який щомісяця замовлявся «КрАЗом» на ЯМЗ, сьогодні підприємству без проблем компенсували  Мінський моторний завод, компанії Deutz, Cummins, Daimler, Fiat, WEICHAI, Ford, Toyota. Крім цього, на вимогу замовників, КрАЗ може комплектувати вантажівки ярославськими двигунами із складських запасів підприємства.

Слід зазначити, що ще в 2014 році залежність ПАТ «АвтоКрАЗ» від російських постачальників впала відсотків на 30, у порівнянні з роком раніше. А з 2015 року КрАЗ взагалі припинив закупівлі сировини і комплектуючих у російських виробників. Так Кременчуцький автозавод не купує в РФ не тільки двигуни, а й сталь, електрообладнання, поковки, гумотехнічні вироби, підшипники і багато іншого.

Зокрема, зараз електрообладнання КрАЗ закуповує в Польщі, Білорусії, підшипники - Польщі, Туреччині, Індії, метизну продукцію освоїли в Кривому Розі, листовий прокат - у Польщі, Чехії, опрацьовується й Китай, Запоріжсталь практично повністю «перекриває» поставки Новолипецького меткомбінату. І це далеко не повний перелік рівноцінної заміни монополістів у минулому на альтернативних постачальників.

Очевидно, що розрив давніх, напрацьованих роками, зв'язків не було бажанням бізнесу - справа в політичному тиску. Усі контракти були розірвані за ініціативою російської сторони. Але КрАЗ з цього приводу не засмучується, тому що всі поставки, в цілому, не мали вирішального для компанії значення.

Враховуючи вищезазначене, ПАТ «АвтоКрАЗ» із повною відповідальністю заявляє, що припинення поставок комплектуючих з території РФ не позначиться на виконанні контрактних зобов'язань і обумовлених у них термінах.

 

Кількість переглядів 3852

Архів новин