nn

Геолокаційний причіп на замовлення компанії Ferrexpo

22 вересня, 2021

Ноу-хау КрАЗу: автозавод виготовив геолокаційний причіп на замовлення компанії Ferrexpo, який ще не бачили в Україні.

Пристрій створено для системи управління безпілотних вантажних автівок, які вже працюють у кар’єрах компанії Ferrexpo.

Єдине підприємство в Україні з виготовлення великовантажної техніки «АвтоКрАЗ» нещодавно підтвердило статус уповноваженого експортера – підприємства, яке постачає товари до країн Європейського Союзу.

Серед іншого працювали також над розробкою геолокаційного причіпу для системи управління безпілотних вантажних автівок, які вже працюють у кар’єрах підприємств компанії Ferrexpo.

Про новітню розробку, яку вже називають «ноу-хау», Кременчуцькій газеті розповів головний конструктор ПрАТ «АвтоКрАЗ» Сергій Васечек:

«Це транспортна база для мобільних точок управління рухом безпілотного транспорту на кар’єрах. Така довга назва говорить про те, що сучасне видобування руди вимагає великої кількості часу, який витрачається на виробництво. Багато використовується автомобілів великих, які вивозять руду... Вони керуються уже комп’ютерами і працюють безпілотно. Для того, аби вони правильно працювали, потрібно ними керувати, слідкувати за їхнім рухом, контролювати і коректувати. Для цього існують такі вироби як мобільні точки зв’язку. Вони автономні, енергонезалежні від джерела живлення. Це фактично, по-перше, незалежна електростанція сонячна, котра живиться сонцем У відсутність сонця вона безперебійно переходить на живлення від акумулятора. Якщо акумулятора не вистачає, включається у роботу генератор. І такий склад енергії виходить від цієї установки. Вона оснащена також 12-метровим шлагбаумом, який може перекривати зону руху транспорту», - говорить головний конструктор ПрАТ "АвтоКрАЗ".

Він наголосив, що під час виготовлення геолокаційного причіпу використовуються лише дуже якісні вироби.

«Початково поставили собі за мету виготовити дуже якісний виріб. Використали деталі, виготовлені в Англії, Італії, Німеччині: це і контролери, і шлагбауми, транспортна база (вісь)», - додав Сергій Васечек.

Головний конструктор «АвтоКрАЗу» також відкрив, для кого виготовлено даний виріб.

«Виготовлено на замовлення і за технічними вимогами Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Це передбачає визначену серію. Лише для одного кар’єру, для однієї дільниці потрібно лише 15 штук», - говорить Сергій Васечек.

За його словами, це не властива задача КрАЗу, тож довелося вивчати дану систему і виготовляти спеціальні причепи. Працювали над розробкою кілька конструкторів. Активна фаза, коли вже створили комп’ютерний образ, приступили до розроблення документації і виготовлення – зайняла близько пів року. 

Головний конструктор ПрАТ «АвтоКрАЗ» розповів, що серце цієї конструкції - електростанція – це відсік управління всіма джерелами (тут контролер, автомат, який служить для запуску і зупинки генератора). Поруч у відсіку знаходяться спеціальні акумуляторні батареї.

«Всі ці вироби знайти і купити не складно, але є визначені вимоги. Все це має працювати при -30 градусах і при високих літніх температурах. Тому тут використовуються вироби не звичайні, а спеціальні», - говорить Васечек.

Показав конструктор також батарею у робочому стані, яка підіймається, фіксується і дозволяє переміщуватися цьому причепу. Продемонстрував він генератор, панель управління і телескопічну щоглу, на якій стоятимуть антени, семафор, стійка для відеокамер, які все відслідковуватимуть у режимі онлайн, і шлагбаум.

За словами, Васечека в Україні немає аналогів даному виробу.

«В інтернеті існує багато інформації про такі вироби. У Європі вони, звичайно, існують, але занадто дороговартісні і можливо не зовсім пристосовані до наших умов. Ми створювали під конкретне технічне завдання, як потрібно було замовнику», - пояснює Васечек.

Зазначимо, виготовлення геолокаційного причіпу для системи управління безпілотних вантажних автівок - це не звична продукція для КрАЗу, тож чому вирішили освоювати саме цей напрямок і чи будуть розширювати лінійку розповів технічний директор ПрАТ «АвтоКрАЗ» Сергій Дунь.

«Взагалі, КрАЗ завжди випускав автомобілі причепи як для вантажних, так і для легкових автомобілів. Тож, ми маємо досвід і у нас є спеціалісти, які цей досвід реалізували. Щодо спецнадбудови, то ми останні роки шукаємо шляхи диверсифікації виробництва, розширення номенклатури і автомобілі наші намагаємося виготовляти із спецнадбудовою. Так же і причеп, на ньому має бути спецнадбудова, яка виповнює функції за бажанням замовника. Ми у ринкових відносинах під замовника працюємо», - говорить Дунь.

Він також поділився, що наразі підприємство також виготовляє спецтехніку, як комунальну, так і штабні автомобілі для військових. 

Джерело: "Кременчуцька Газета"

Кількість переглядів 4088

Архів новин