nn

Чи потрібні державі українські виробники?

02 липня, 2019

Майже 28 років незалежності України влада намагається захистити національного виробника, але результату немає й досі. Жодна галузь, у тому числі, автомобілебудівна, не отримала реальної підтримки. У різні часи, декларуючи свої намагання підтримати національного виробника, були прийняті: Закон України «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту», Закон України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту», «Антикризова програма спільних дій влади та бізнесу», «Програма розвитку автомобільної промисловості України» та ін.

Із ініціатив високопосадовців за останні роки, що мали б принести користь і автокразівцям, і всьому суспільству, були: розробка державної програми пріоритетності закупівель в українських виробників, розгляд законопроекту «Купуй українське – плати українцям», виділення коштів із обласного бюджету на комунальну техніку, дотримуючись принципу «Свій – до свого – по своє».

 На жаль, жоден із цих проектів та законів, наслідком яких було б збільшення кількості замовлень для вітчизняних виробників, розвиток матеріально-технічної бази підприємств, створення нових робочих місць та зростання економіки країни в цілому, не реалізовано.

Чули кразівці й голосні обіцянки Прем’єр-міністра Гройсмана В.Б., який у рамках робочої поїздки до Полтавської області, відвідуючи завод 01.12.2016 року,  наголошував: «Завдання Уряду і моє також, полягає в тому, щоби створити нормальні умови для національного виробника. Нам треба збільшувати обсяги виробництва власної продукції: ми можемо будувати літаки, автомобілі, вагони, багато інших речей в Україні, і я вважаю за великий гріх, коли не використовуються власні можливості, натомість підтримуємо економіки інших країн. Чому ми маємо купувати іноземні шасі та машини, коли у нас є українські КрАЗи. Хороші автомобілі, відмінно зарекомендували себе за кордоном і мають працювати в Україні. Коли перебуваєш у Франції, на дорогах самі Пежо та Сітроени, в Америці – Форди та Шевролє. Розумієш, що це правильна державна політика, надбання економіки. Ми аналогічно повинні створити й в Україні. Україні – українське».

24 січня 2017 року була проведена велика нарада за участю першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, віце-прем'єр-міністра України Володимира Кістіона, керівництва Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, ПАТ "ДАК "Автомобільні дороги України", представників Національного комітету з промислового розвитку, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, представників компаній з виробництва техніки та ін. За результатами обговорення Прем’єр-міністр Гройсман В.Б. поставив завдання розробити технологічну карту щодо потреб державних структур у закупівлі техніки, потужностей виробників та з визначенням економічних вигід щодо економії Державного бюджету і створення нових робочих місць шляхом закупівлі техніки вітчизняного виробника. На той час, у 2017 році, на закупівлю техніки Укравтодором для прибирання магістральних доріг виділено 250 млн, 600 млн грн передбачено на закупівлю пожежно-рятувальної техніки для ДСНС. Також, 500 млн грн заплановані для придбання сільськогосподарської техніки.

Що ж ми отримали у результаті? Техніка була закуплена, але АвтоКрАЗ заявок не отримав, бо тендери були прописані під закупівлю конкретної техніки – МАЗ. Наприклад, Державна служба України з надзвичайних ситуацій 12 червня за результатами тендеру замовила ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» пожежно-рятувальних автомобілів на 600,72 млн грн (120 пожежних автоцистерн АЦ-4-60 (530927)-515М на шасі МАЗ-530927 4х4 (Білорусь). Про це повідомлялося у системі «Прозорро».

Таким чином, слова щодо підтримки вітчизняного виробника залишаються у повітрі, а закони і програми - на папері.

Законодавчі ініціативи обговорюються, приймаються, але не працюють. Виникає питання: для чого потрібні непрацюючі програми? Відповідь очевидна. Це все державні рецепти успішного розпилу грошей.

Як говорить статистика, на сьогодні, велика потреба у автодорожній техніці та комунальних машинах.

Не дивлячись на те, що вищезазначену техніку виготовляє ПрАТ «АвтоКрАЗ», маємо наступний рейтинг продажів за 5 місяців 2019 року:

Марка

% ринку

MAN 18,49%
DAF 13,34%
MERCEDES-BENZ 11,59%
МАЗ 8,10%
SCANIA 7,41%
VOLVO 4,52%
RENAULT 4,35%
IVECO 4,13%
FORD 3,71%
КРАЗ 3,54%
SINOTRUK 1,45%
VOLKSWAGEN 1,41%
КАМАЗ 0,94%
SHACMAN 0,55%
ISUZU 0,38%
HYUNDAI 0,09%
Інші 16,02%

Аналогічна ситуація у військовому секторі. Всім відомі сильні, витривалі та надійні армійські вантажівки КрАЗ, які відповідають вимогам військових, маючи високі технічні та експлуатаційні характеристики. КрАЗи визнані одними з кращих армійських вантажівок у світі. Про це відомо й Міністерству Оборони нашої країни, про що говорять держзамовлення 2014-2015рр. - близько 700 од. З 2016 року вони зменшились у три рази. У 2019 році АвтоКрАЗ отримав мінімальне замовлення - близько 60 одиниць, хоча потреба в техніці залишається. Натомість йде активна закупка автомобілів МАЗ-Богдан.

Таким чином, коло замкнулось. Тільки через економічне зростання ми можемо отримати зростання життєвого рівня українців. Отже, нам потрібна політика, яка сприятиме розвитку власного виробництва та створенню нових робочих місць в країні не словами, а справами, на що в котрий раз сподіваємось.

Кількість переглядів 1328

Архів новин