nn

КрАЗу-60! По ліцензії в КНДР

01 березня, 2019

Ліцензійне виробництво самоскиду КрАЗ-222 було організовано в Корейській Народно-Демократичній Республіці. У 1964 році з головного конвеєра Токчхонского автомобільного заводу «Синрі» ( «Перемога») зійшла перша партія корейських КрАЗів. Це були «Джаджу-64» (Jaju \ Незалежність). Сюди, за рішенням уряду СРСР, у 1962 році були передані технічна документація на автомобіль КрАЗ-222 «Дніпро», обладнання і оснащення. На плечі КрАЗу був  покладений увесь тягар індустріалізації КНДР - молода держава гостро потребувала розвитку промисловості для зміцнення своєї незалежності.

Кразівці допомагали корейським колегам освоїти виробництво вантажівок - фахівці з Північної Кореї навчалися на «КрАЗі». За це Кременчуцький автозавод був відзначений нагородою Уряду КНДР - пам'ятним Червоним прапором із зображенням корейського символу - легендарного крилатого коня Ченліма, який за повір’ям пробігає щодня тисячу лі. З цієї нагоди 5 лютого 1962 року в термічному цеху відбувся мітинг. Прапор досі зберігається в музеї «КрАЗу».

Конструкція самоскида КрАЗ-222 у КНДР була спрощена. Матеріали і комплектуючі в складі автомобіля замінили на більш прості і дешеві місцевого виробництва, що відбилося на зовнішньому вигляді - він став грубим. Кидалися в очі порушення геометрії катетів зварювальних швів самоскидної платформи, затяжки і гофри на штампованих лицьових деталях кабіни, грубе пофарбування. На капотах корейських автомобілів замість українського прапора розмістився палаючий факел незалежності і свободи. Вантажівок Джаджу-64 було випущено всього близько 10000 штук.

У 80-ті роки автомобіль за участю однієї японської фірми модернізували – він став двовісним, із новою суцільнометалевою кабіною, сучасними формами. На його базі була створена і 3-вісна модель.

У грудні 2007 року керівництва «КрАЗу» відвідало «Синрі» в Токчхоні з питання організації складального виробництва самоскидів КрАЗ в КНДР. Але, на жаль, цей проект так і не був реалізований. А в музеї Токчхонського заводу на почесному місці корейські автопервенці з українським корінням - автомобілі «Джаджу-64».

 
 
Кількість переглядів 1672

Архів новин