nn

КрАЗ - ліквідатор аварії на ЧАЕС

26 квітня, 2018

Сьогодні - День Чорнобильської трагедії. 26 квітня стало трагічною датою не тільки для українців, а й населення всього світу.

КрАЗ і кразівці, як і багато інших українських підприємств і їх працівники, опинилися в епіцентрі цієї катастрофи. Крім 300 автозаводців, відряджених в небезпечну зону для ліквідації наслідків ядерного вибуху, вирушила туди і кразівська техніка - самоскиди КрАЗ-256Б1 зі свинцевою кабіною, оперативно виготовлені Кременчуцьким автозаводом за спецзамовленням уряду країни. 18 одиниць спецтехніки на базі серійного КрАЗ-256Б1 були спроектовані і зібрані автозаводцями менше ніж за місяць. У завданні керівництва країни чітко значилося, що ці спецмашини будуть вивозити радіоактивні уламки будівель і забезпечувати будматеріалами будівництво захисного саркофагу над останками четвертого енергоблоку. Ці вимоги враховувалися при проектуванні машин.

Через 32 роки після вибуху на ЧАЕС ми згадуємо про ліквідаторів аварії - людей і техніку. Люди тоді в більшості своїй повернулися, машини: 18 свинцевих самоскидів КрАЗ-256Б1- ні. Вони назавжди залишилися лежати похованими в спеціальному земляному могильнику в селі Бураківка біля ЧАЕС.

 
Кількість переглядів 1454

Архів новин