nn

60 років вантажному автомобілебудуванню в Україні

17 квітня, 2018

17 квітня 1958 року сміливо можна назвати роком становлення в Україні вантажного автомобілебудування. Саме в цей день ЦК КПРС і Рада Міністрів СРСР видала постанову, згідно з якою Кременчуцький комбайновий завод перепрофільовувався на випуск великовантажних тривісних автомобілів вантажопідйомністю 10-14 тонн, перейнявши виробництво з Ярославського автомобільного заводу. Цією ж постановою Ярославський автомобільний завод спеціалізувався на випуск моторів і перейменувався в Ярославський моторний завод. Причина такого рішення керівництва країни очевидна, оскільки «ЯАЗ» випускав, у тому числі, й дизельні мотори, зростання випуску яких стримувало виробництво автомобілів. У свою чергу техніки, особливо великовантажної, для розвитку народного господарства теж катастрофічно не вистачало. Значне відставання випуску вантажівок від потреб народного господарства і армії усунути без спеціалізації різних видів продукції на різних заводах не вийшло б.

Для Кременчуцького автозаводу перехід на виробництво нового виду продукції спричинив багато труднощів, пов'язаних із освоєнням, кадрами, обладнанням тощо. Поряд із підготовкою виробництва автомобілів тривало освоєння нових сільгоспмашин. Партія ставила завдання «своєчасно підготувати виробництво до випуску 4000 автомобілів у 1959 році і на випуск 5,5 тис.  у 1960 році». А до 1965 року - наростити випуск до 15000 на рік. Цього було нереально досягти, враховуючи величезний комплекс робіт, необхідний для успішної реконструкції заводу.

Треба було побудувати понад 20000 квадратних метрів площ, отримати і встановити понад 1100 металообробних верстатів, близько 100 одиниць пресового обладнання, 20 одиниць ливарного, до 50 одиниць деревообробного обладнання, встановити 167 одиниць зварювального обладнання, 50 одиниць термічного обладнання.  Крім розробки технологічних процесів, пристроїв і оснащення належало спроектувати, виготовити і змонтувати цілу серію різних конвеєрів, кілька комплексів малярних камер, розробити і вирішити ряд інженерних задач …

60 років - зрілий вік, але не для підприємства. Сьогодні «КрАЗ» - лідер українського автомобілебудування, єдиний національний виробник вантажівок із повним технологічним циклом виробництва. Тернистий шлях становлення заводу від виробництва мостів, комбайнів до автомобілів, його розвиток, космічний зліт, майже банкрутство, відродження, періодичні кризові удари - все це загартувало підприємство, його трудовий колектив, налаштувало на ще більш результативну працю. Кременчуцький автозавод, як би кому не хотілося, - був, є і буде. Ми сильні своїми традиціями, своїми кадрами, своєю продукцією, яку знають більше ніж в 70 країнах світу. Ми сильні своїми партнерами, які замовленнями, підтримкою на різних рівнях дають впевненість КрАЗу в тому, що він виробляє потрібний країні автомобіль. Сьогодні в привітаннях із нагоди знаменної в історії України і заводу дати, що надійшли від Уряду, народних депутатів, ПАТ «Укргазвидобування», криворізьких ГЗК «Метінвесту», підприємств групи «КрАЗ», органів влади різних рівнів, шанувальників торгової марки КрАЗ., - тільки теплі слова «КрАЗу» і побажання розвитку і процвітання разом на благо України. Усім спасибі за підтримку, багаторічну співпрацю і віру в КрАЗ!

 
Кількість переглядів 1733

Архів новин