nn

Автотрактор МЕЗ-330 випробовують на оранці

11 вересня, 2017

Від ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» до ПрАТ «АвтоКрАЗ» надійшли результати випробувань автотрактору МЕЗ-330, агрегатованого із  плугом Hektor 1000 ( Vogel Noot), що проводилися у дослідному господарстві «Оленівське» ННЦ «ІМЕСГ».

Досліджувати МЕЗ-330 саме на оранці  вирішили тому, що технологічна операція з основного обробітку ґрунту є найбільш енергоємною. Для визначення експлуатаційних показників автотрактор оснащувався вимірювально-записуючим обладнанням, зокрема паливним, колієвимірювальним колесом, датчиками обертів двигуна і коліс автомобіля, блоком реєстрації даних.

За результатами експлуатаційних досліджень орного агрегату у складі автотрактору МЕЗ-330 та напівпричіпного семикорпусного оборотного плугу Hektor-1000 було встановлено, що за умов забезпечення ширини захвату – 2,8 м, глибини обробітку – 32 см, швидкості руху – 7,5 км/год, буксування не перевищувало – 15 %, продуктивність агрегату становила 1,29 га/год, а витрати палива – 25 л/га. При цьому температура охолоджуючої рідини двигуна МЕЗ-330 не перевищувала 90 0С, що говорить про нормальну його роботу. Як відмічають фахівці, за таких умов роботи (ширина захвату – 2,8 м, глибина обробітку – 32 см, при стандартній у трактора 25 см), витрата палива знаходиться на такому ж рівні як у трактора К-744.

Слід зазначити, що трактори європейських виробників обладнані двигунами з сучасними системами паливоподачі (John Deere, Case, Fendt  тощо), і витрати палива у них на 5-7 % менші. Проте з огляду на вартість закордонної техніки: Fendt 936 – 5,6 млн.грн, К-744 – 3,2 млн. грн., у порівнянні із ціною автотрактора МЕЗ-330 , нижчою  у три з гаком та два рази відносно зазначеної техніки, вона  виглядає зовсім не привабливою. До того ж власник вітчизняного автотрактору МЕЗ-330 отримує універсальний енергетичний засіб, який може виконувати як транспортні, так і тягові технологічні операції в полі.

Наступний етап випробувань автотрактора  – із 5- корпусним оборотним плугом XMS950. 

Кількість переглядів 1609

Архів новин