nn

«КрАЗ» розвиває програму енергозбереження

08 вересня, 2016

У рамках програми енергозбереження, яка діє в ПАТ «АвтоКрАЗ», а також для виконання комплексу заходів із найсуворішої економії ресурсів, підприємство послідовно переходить на застосування ламп із високим коефіцієнтом корисної дії (ККД) споживання енергії. Зокрема, для освітлення внутрішньої території підприємства і його периметра будуть використовуватися світлодіодні вуличні лампи LED ST  потужністю 50 Вт із робочим ресурсом прожектора більше 50 000 годин. Вже підраховано, що заводське споживання електроенергії світильниками ГСУ-250 становить 4675 кВт на добу (нічний час), тоді як світлодіодними лампами LED ST-50 - всього 935 кВт за цей же період.

Слід зазначити, що площа Кременчуцького автозаводу становить майже 150 Га, для її освітлення в темний час доби використовується 187 вуличних ліхтарів із встановленими світильниками ГСУ-250 потужністю 250-500 Вт. У першу чергу замінені близько 20 світильників на двох основних перехрестях заводу та виїзді до КПП№1. Навіть така незначна на першому етапі заміна, за підрахунками енергетиків підприємства, дозволить отримати щомісячну економію близько 2236 грн, а за гарантійний період - майже 135 000 грн (через низьке енергоспоживання 80% економії у порівнянні зі звичайним освітленням). При цьому освітленість збільшиться в 1,5 рази (високий ККД світлового потоку до 98%, близькість освітлення до природного)
Крім цього при переході на світлодіодні світильники відпадає необхідність у спеціальній утилізації, оскільки вони не містять ртуті та інших шкідливих або отруйних речовин, і постійна заміна перегорілих традиційних ламп, які не мають необхідну ступень надійності. До того ж ліхтарі з даним типом ламп не викликають перевантаження електромереж, що дасть додаткову економію на їх обслуговуванні та ремонті.

У планах підприємства протягом двох років передбачена заміна усіх світильників старого типу на енергозберігаючі.

ПАТ «АвтоКрАЗ» впевнено, що вирішення питання з енергозбереження в масштабах країни, яка відчуває гострий дефіцит електроенергії, можливо тільки в разі реалізації всіх програм із економії на місцях.

Кількість переглядів 1738

Архів новин