nn

«АвтоКрАЗ» у Кабміні вирішував проблеми промисловців Полтавщини

07 липня, 2016

5 липня у Першого віце-прем’єр-міністра України - Міністра економічного розвитку і торгівлі України С. Кубіва відбулася нарада щодо стабілізації діяльності промислових підприємств Полтавської області. Лейтмотив наради -  подолання спаду виробництва у промисловому секторі та підтримка флагманів вітчизняного машинобудування. Розмова була предметною, адже на зустріч у Кабмін прибули представники провідних промислових підприємств Полтавщини. Серед запрошених керівників підприємств - «КВБЗ», «КрКЗ», Хорольського механічного  заводу та інших, й генеральний директор ПАТ «АвтоКрАЗ» Р. Черняк. У своїй доповіді Кабміну він озвучив тривожний стан справ у країні, регіоні та на КрАЗі, проблеми підприємства, занепад галузі, що негативно впливає на діяльність автозаводу, відсутність державної підтримки та решту питань, які сьогодні заважають найбільшому бюджетоутворюючому підприємству області продуктивно працювати і наповнювати бюджети різних рівнів.

Слід зазначити, що полтавці до Кабміну приїхали не скаржитися чи просити допомоги, а привезли дієві пропозиції, як змінити ситуацію в галузі на краще і залучитися підтримкою держави. Серед іншого було запропоновано створити загальнодержавну програму підтримки та розвитку промислового сектору економіки, бо можливості допомогти промисловості на регіональному рівні обласна влада вже вичерпала. Для цього потрібні зміни до чинного законодавства, зокрема до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо надання преференцій для вітчизняного продукту з локалізацією не менше 50%.
Наразі закупівлі здійснюються через тендери, проте цілком можливо ввести такий критерій оцінки тендерної пропозиції, як «частка використання місцевих ресурсів». І призначити цьому критерію не менше 40% балів. Дієвою підтримкою для промислових підприємств також буде встановлення пільг на прибуток, які мають надаватися заводам, що реалізують інвестиційні проекти, вкладають кошти у власний розвиток, переоснащення та інноваційні технології виробництва.
Актуальну проблему дефіциту обігових коштів ї можна вирішити завдяки своєчасному відшкодуванню ПДВ та поверненню надміру сплачених коштів в рахунок податку на прибуток. Таким чином полтавські підприємства отримають додатково щонайменше понад 421 млн.грн.: 111 млн.грн. — переплата податку на прибуток по області, 310 — сума невідшкодованого ПДВ).

Наступна пропозиція - здешевлення кредитів для підприємств, а саме встановлення відсоткової ставки у розмірі 5—7% річних чи часткової компенсації державою діючих відсоткових ставок або ж запровадження  механізму залучення фінансування під державні гарантії.

Що ж стосується державних замовлень, то підприємствам Полтавщини є що запропонувати. Зокрема, потенціал «АвтоКрАЗа» можна використати у рамках програми будівництва та реконструкції вітчизняних автошляхів та решті інших галузях економіки країни.

 В обговоренні порядку денного взяла участь присутня на нараді «верхівка» Кабінету міністрів. За результатами наради були прийняті відповідні рішення, які сподіваємося, покращать ситуацію в галузі, зокрема й на ПАТ «АвтоКрАЗ».

Кількість переглядів 1931

Архів новин