nn

На «АвтоКрАЗі» працювали науковці НАН України

06 квітня, 2016

5 квітня на базі ПАТ «АвтоКрАЗ» відбулася виїзна сесія Наукової ради НАН України за участі науковців інституту проблем міцності ім. Г.Писаренко, Полтавської Державної аграрної академії та Харківського політехнічного інституту. У заході також прийняли участь провідні спеціалісти Кременчуцького автозаводу. На порядку денному розглядалося питання «Проблеми міцності та надійності автотранспортної техніки». У вітальному слові гендиректор підприємства Р.Черняк відзначив, що співпраця між науковцями та виробничниками на КрАЗі проводиться вперше у такому форматі, що зближення виробництва з наукою піде на користь усім. Та інформація, той досвід, що здобули науковці, сьогодні допоможе машинобудуванню швидко впроваджувати у виробництво нові технології, нові матеріали, нові методи. «Сьогодні ПАТ «АвтоКрАЗ» займається розробкою нових моделей, які раніше не випускалися.  Ми не маємо права на похибку, а часу замало на довготривалі випробування, впровадження, дослідні роботи – ринок потребує оперативного виведення нового продукту із урахуванням вимог споживачів. Така консолідація науки і практики сприятиме вирішенню КрАЗом своїх проблем, а науковцям - своїх.»

 

Учасники виїзної сесії, спираючись на результати наукових досліджень в галузі машинобудування, виступили із доповідями по наступним питанням: Інтегровані технології підвищення зносостійкості вузлів та конструктивних елементів автотранспортної техніки, дослідження та розробка конструкцій і технологій дослідно-промислових систем оперативного бронювання із змінним рівнем захисту об’єктів автотранспортної техніки, оцінка міцності рами автомобілів КрАЗ у випадку екстреного гальмування та підготовка під неметалеве покриття внутрішньої поверхні кругових циліндричних кузовних ємностей транспортної техніки. В обговоренні прийняли участь і гості, й фахівці КрАЗу.

 

Директор інституту проблем міцності імені Г.С.Писаренка чл. - кор. НАН України В. Харченко від колективу науковців подякував за цікаву екскурсію по заводу: знайомство з історією КрАЗу в музеї підприємства, з виробничими підрозділами, демонстрацією можливостей автомобілів КрАЗ на випробувальному полігоні автозаводу. Він, серед іншого відзначив, що така форма співпраці дуже дієва, дає можливість пізнати один одного, що фундаментальні дослідження, якими займаються науковці, повинні впроваджуватися у виробництво і допомагати виробникам у випуску якісного конкурентного продукту. Проблема імпортозаміщення актуальна для України, науковці досліджують нові матеріали, щоб споживачі могли сміливо використовувати їх як альтернативу імпортним.  «Нас вразило сьогодні те, що КрАЗи на бетонних конструкціях перешкод полігону витримують екстремальні навантаження і залишаються непошкодженими. Будемо раді, якщо наші наукові дослідження підуть на користь КрАЗу для збільшення його міцності, - додав науковець.

ПАТ «АвтоКрАЗ» має намір зробити такі заходи системними, аби налагодити тісний зв'язок із науковцями , і спираючись на їхній досвід та наукові дослідження вирішувати свої проблеми на користь споживача.

 
Кількість переглядів 1731

Архів новин