nn

Ще один КрАЗ-Спартан у бойовому строю: КрАЗ продовжує відновлювати пошкоджену війною техніку

30 березня, 2016

Сьогодні, 30 березня, черговий автомобіль КрАЗ-Спартан, відновлений «КрАЗом» після серйозного пошкодження в зоні бойових дій, відправився до зони АТО для продовження своєї військової служби. В урочистій обстановці, на площі біля будівлі міськвиконкому, відроджений всюдихід був переданий представниками КрАЗа і мером Кременчука Герою України, командиру батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади Сухопутних військ Збройних сил України Ігорю Герасименко. Крім детального візуально огляду при прийомі-передачі, була перевірена робота всіх агрегатів і систем автомобіля під час руху. Тест-драйв відбувся прямо на площі, І.Герасіменко в якості водія оцінив роботу кразівців на «відмінно».

На завод, практично повністю розбитий під час бою, цей Спартан був доставлений у кінці грудня 2015 року прямо з Донецького аеропорту, де тоді велись найжорстокіші бої. Як розповів І. Герасименко,  - це був, фактично, двохсотий варіант, без права на життя. По Спартану «лупили» калібром 12,7 і 7,62 в лобове скло, а також було багато влучень 12,7 і, навіть 14,5 у корпус. Бронекапсула витримала, а ходова була сильно пошкоджена.

 

В результаті огляду фахівцями КрАЗу, на Спартані було зафіксовано майже 70 позицій руйнувань, вм'ятин і відсутність багатьох важливих систем і вузлів автомобіля. Зокрема, були сильно пошкоджені: передній і задній мости, карданний вал, вітрове скло, передній бампер, радіатор охолодження двигуна, внутрішні панелі задніх дверей, були пробоїни капота, коліс, лівого і правого крил, дверей водія, козирка над вітровим склом, підстави поворотною вежі і багато інших деформаційних дефектів.

 

Автомобіль відновлювався за бюджетні гроші, у рамках міської програми допомоги підрозділам, які беруть участь в АТО. ПАТ «АвтоКрАЗ» пішов назустріч мерії Кременчука і на дуже вигідних для міського бюджету умовах відновив розбитий військовий автомобіль, взявши чималу частину витрат на ремонтні роботи на себе. Крім відновлювальних робіт, КрАЗом були враховані побажання військових щодо посилення конструкції і комплектації автомобіля. Зокрема, нарощена поворотна вежа, посилені балка переднього моста і кронштейни амортизаторів передньої підвіски, застосовані повітряний фільтр нової конструкції, більш широкі українські шини, зроблені на Росаві, нові диски виробництва Кременчуцького колісного заводу, встановлена  пневмосистема Полтавського автоагрегатного заводу, серійні кразовскі фари та багато іншого.

«Головне в Спартані - броня і швидкість. Ця машина дуже нам потрібна. Вона у нас поки одна, а потрібно не менше 20, щоб повністю закрити наші потреби. Сподіваюся, що вітчизняна потужна техніка, яку випускає завод КрАЗ, поповнить наші ряди замість старої радянської колісної техніки. Спасибі КрАЗу і кременчужанам,»- подякував прощаючись І. Герасіменко.

 
Кількість переглядів 2192

Архів новин